МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ НА “ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ
България

ИЛИЯН ДЖЕВЕЛЕКОВ е роден в Пловдив през 1966 г. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Той е съосновател на компанията „Мирамар филм“, която продуцира множество български филми и копродукции, сред които „Дзифт“ – носителят на „Златна роза“ през 2008 г. Режисьор е на множество реклами и документални филми. Дебютният му пълнометражен игрален филм „LOVE.NET“ (2011) се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България. Международната му премиера е на Московския кинофестивал. За него Илиян получава наградата за режисура на Българската филмова академия наред с други награди. Вторият му игрален филм „Вездесъщият“ (2017), също като дебютния му филм, е по негова оригинална идея. Филмът има успешен кинопоказ, малко след като печели наградата „Златна роза“ 2017 за най-добър филм, актьор и актриса, както и наградите на критиката и публиката, а през 2018 е българското предложение за наградата Оскар за чуждоезичен филм. Илиян е режисьор, съсценарист и изпълнителен продуцент на телевизионния минисериал „Порталът“, излъчен през май 2021 по БНТ.

МАГНУС КРИСТИАНСЕН
Норвегия

Повече от шест години Магнус Кристиансен работи в Силициевата долина с медийни и технологични стартъпи и управлява маркетинговите кампании на компаниите Дисни/Марвълс „Отмъстителите“, Сони Пикчърс „One Direction – филмът“, „Адидас представя Джъстин Бийбър“. Управлява продуцентската компания „20/20 Филми от Осло“, Норвегия.
Кристиансен е автор на три игрални филма: „Кометата“, /награда за най-добър научно-фантастичен филм на Фестивала в Род Айлънд, Филмовия фестивал в Остин 2017) и „Докато пропадам“ (специалната награда на журито, Филмов фестивал „Черни нощи“ 2018 и 4 номинации за наградата „Аманда“ (норвежкия „Оскар“). Наскоро завършва и последния си игралния филм „Лъвът от тресавището“-нео-уестърн криминална драма, заснета в Тексас, САЩ, с трикратно номинирания за Оскар Мак Рут, като изпълнителен продуцент.

Кристиансен завършва магистратура по филмово изкуство в Норвежката филмова академия със специалност „продуцентство“. Има и магистърска степен по иновации и предприемачество от Норвежкото бизнес висше училище по мениджмънт и Калифорнийски университет Бъркли и бакалавърска степен по филмови и телевизионни науки от Университета в Лилехамър.

ПААВО ВЕСТЕРБЕРГ
Финландия

Пааво Вестерберг е кинорежисьор, сценарист, театрален режисьор и драматург с международно признание и множество отличия. Той е сценарист на игралните филми „Цигуларката“, 2018 г., „Принцесата“, 2010 г., „Замръзналия град“, 2006 г., и „Замръзналата земя“, 2005 г., както и на телевизионната драма„Фрагменти“, 2003 г.

За филмите „Замръзналия град“ и „Замръзналата земя“ Пааво Вестерберг печели финландската награда „Юси“ за най-добър сценарий през 2007 г. и 2006 г. Вестерберг е сценарист и режисьор и на телевизионната драма „Латентна топлина“, 2010 г., номинирана за международните италиански награди за телевизия, радио и онлайн съдържание (Prix Italia).

Филмът „Цигуларката“ (2018) е дебютът на Вестерберг като знаков филмов режисьор. Филмът е селектиран от над 20 международни филмови фестивала, като международният му дебют е в основния конкурс на филмовия фестивал в Гьотеборг в Швеция.
Филмът печели Голямата награда „Златната Афродита“ и наградата на Гилдията на критиците на 27-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ през 2019 във Варна.

Вестерберг е един от водещите театрални режисьори във Финландия. Той е щатен драматург на Финландския национален театър, с почти 25 пиеси като сценарист и режисьор.

Вестерберг има магистратура по театрознание и живее в Хелзинки.